Ajurveda je starodavni veda o življenju in dolgoživosti. Ajurvedski sistem naravnega zdravljenja ponuja znanja o načinih, s katerimi vsak posameznik lahko uravnoteža samega sebe. Ajurveda uči, kako živeti v harmoniji z naravo, saj je le narava tista, ki zdravi. Zdravje samo pa je v Ajurvedi definirano kot harmonija, ki je rezultat ravnovesja treh osnovnih energij (življenjskih sil) v telesu. Imenujemo jih VATA, PITA in KAPHA. Poznavanje in opazovanje teh energij je temelj Ajurvede. Kadar v telesu pride do neravnovesja, se ena od energij poveča, kar na telesu lahko opazimo: poveča se suhost kože, pojavi se hlad ali vročina … Če poznamo svoje temeljne lastnosti in jih znamo opazovati, z njihovo pomočjo ugotovimo, kaj storiti, da bomo v telesu znova vzpostavili ravnovesje. Če se v telesu pojavi izrazita suhost (npr. suhost kože), bomo ravnovesje vzpostavili z nasprotno lastnostjo – vlažnostjo. V življenje uvedemo dejavnike, s katerimi uravnotežamo primanjkljaj vlažnosti: uživamo primerno hrano, jo ustrezno začinimo, pazimo na primerno življenjsko okolje in zagotavljamo življenjski slog, ki ustreza naši edinstveni energijski konstituciji.

Spremembe lahko začnemo uvajati šele takrat, ko se naučimo opazovati svoje telo in njegove reakcije na vplive iz okolja.

Bistvo Ajurvede je v tem, da neravnovesij ne zdravi, temveč jih uravnoteža. Ko v telesu dosežemo ravnovesje vseh treh energij, s tem postavimo temeljni pogoj za zdravje in jasnost uma.

Za izboljšanje svojega zdravja lahko največ naredite sami, prava znanja in načine za življenje v ravnovesju pa lahko osvojite v Mali šoli Ajurvede.