Naj na hitro ponovim: ajurveda je starodavna modrost o življenju in dolgoživosti. Človeka obravnava kot unikatno energijsko bitje. V vsakem izmed nas so v različnih razmerjih prisotni trije življenjski principi oz. energije, po ajurvedsko doše: Vata, Pita in Kapha. Njihovo razmerje določa naše fizične, fiziološke in psihološke lastnosti. Bistvo energijskega pogleda na človeka je: če so doše, ki so prisotne v vsaki celici, tkivu in organu v ravnotežju, je človek zdrav, vitalen in zadovoljen. Porušeno ravnotežje Vate, Pite in Kaphe pa pomeni bolezen, izgubo vitalnosti in zadovoljstva. Da, prav ste prebrali, tudi zadovoljstvo je del zdravja in kdor ni radosten in izpolnjen prav vsak dan svojega življenja, bi moral nekaj ukreniti, da to stanje izboljša.

V naši tradiciji sta prihod pomladi zaznamovala dva praznika: Pust in Velika noč. Ta čas je pomenil, da se zima počasi poslavlja in da se vsa narava pripravlja na pomlad. Vso nesnago, ki se je nabrala v domovih čez zimo, je človek pomladi počistil. Tudi narava se pomladi najprej očisti s topljenjem snega in obilnim deževjem. Šele potem se prične bujen razcvet in rast.

Kaj pa mi sami? Smo se očistili pozimi nabranih strupov v naših telesih? Smo »prezračili in obnovili« naše poglede na svet in na prvo mesto postavili spoštovanje, resnico, ljubezen in sočutje? V krščanski tradiciji je bil pomladni del leta namenjen postu, kar je popolnoma ustrezalo naravnim dogajanjem, saj je ravno v tem času že primanjkovalo zaloge iz prejšnjega leta, novega rastja pa še ni bilo. Obenem je to pomenilo, da je telo pričelo z intenzivnim razstrupljanjem in s tem popolnoma usklajeno delovalo z ritmi narave. Ali smo v današnjem, potrošniško naravnanem času, še priča praznim shrambam in s tem posledično izpostavljeni reduktivni dieti v pomladanskem času? Za večino ljudi to že zdavnaj ne velja več. Hrana je postala bolj poceni in jo je vedno dovolj, mi pa smo pri tem spregledali, da gre zniževanje cene sodobne prehrane na naš račun. V meso, mleko in mlečne izdelke, moke, olja, zelenjavo in sadje se je prikradlo vse več stvari, ki zastrupljajo človeka in to so: hormoni, pesticidi, aditivi, barvila, ojačevalci okusov, antibiotiki, konzervansi itd. Obenem se je povečala količina dražljajev iz okolja: TV, osebni računalniki, mobiteli, časopisi…, ki onesnažujejo naš notranji prostor miru in harmonije. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno generalno čiščenje telesa in uma in najbolj ugoden čas je ravno pomlad, ko nas narava, ki se tudi čisti pomladi, pri tem najbolj podpira.

Po ajurvedi si lahko zelo preprosto pomagamo sami. Najprej je potrebno telo očistiti nakopičenih strupov, šele nato se lahko ustrezna zelišča in hrana pravilno absorbirajo. Skoraj vsakomur koristi blago razstrupljanje spomladi: uživanje sveže zelenjave-radiča, motovilca, regrata, hrena in zelišč oz. začimb kot so kopriva, rman, kurkuma, ki čistijo kri ter uživanje pripravkov iz semena pegastega badlja, ki  čisti jetra.

Vaša prehrana pomladi naj vsebuje več grenkih, trpkih (grenka je vsa zelenjava) in pekočih jedi. Priporočljivo je uživanje stročnic (grah, leča, fižol…), ki so v glavnem trpkega okusa. Radič, špinačo, čebulo, česen lahko jeste skupaj s pekočimi začimbami (ingver, kajenski in črni poper). Po vsakem obroku spijte čaj iz enakih delov ingverja, črnega popra in cimeta. Če ste po naravi bolj vroči ali imate težave s pekočo zgago in razjedami v prebavnem traktu, potem po obroku pijte čaj iz enakih delov kumine, janeža in koriandra ter pekoče začimbe in pekočo hrano uživajte v zelo majhnih količinah in poredko. Od mesa je dopustno jesti zajca, piščanca in divjačino, ne priporočamo pa race, morskih sadežev, rakovic in podobnega morskega življa.

Uporabljajte manj ghija (kuhano surovo maslo) in mlečnih izdelkov. Priporočljiva pa je skodelica tople vode in žlička medu par krat na dan. Obrok lahko končate tudi s skodelico svežega lassija (sirotka in začimbe: koriander ali/in kumina).

Idealno bi bilo, da se zbudite zgodaj in si privoščite jutranji sprehod.  Od jogijskih vaj je priporočljiv Pozdrav soncu, od tibetanskih Vrelec mladosti. Pravilna in koristna je vsaka vadba, pri kateri se predihamo in ogrejemo do rahle spotitve. Vsako pretiravanje se odsvetuje.

Kaj pa um in njegove vsebine? Za preseganje omejujočih vzorcev in prepričanj se lahko pridružite naši skupini, v kateri redno meditiramo in s tem »čistimo« in »urimo« svoj um ter s tem harmoniziramo svoj notranji prostor. Prav posebej pa je za razstrupljanje obojega hkrati, telesa in uma, namenjena vadba Hatha Joge, ki v organizaciji našega društva Prvi korak poteka nekajkrat tedensko (razpored dogodkov si lahko ogledate na zavihku Urniki vadb) .

Če se spopadate s pomladnimi alergijami ali imate občutek, da je vaše črevesje onesnaženo, ker je blato lepljivo in močno neprijetnih vonjav, morate ukrepati takoj. Na voljo je razstrupljevalna dieta ter zelišča in postopki, ki ga pomagajo očistiti. Eno od najboljših ajurvedskih zelišč za čiščenje črevesja je Triphala, ki jo lahko varno uživate skozi daljše časovno obdobje. Vendar včasih ta ukrep ne zadostuje in je potrebno storiti kaj več.

Več o tem pa naslednjič  in »širimo vse, kar je dobrega«.