V aprilskem članku sem pisala o tem, da prihod pomladi povzroči spremembe v našem okolju. Narava se z deževjem in topljenjem snega najprej temeljito očisti. Šele nato se prične nova rast in razcvet. Ste kdaj pomislili, da se v našem telesu dogajajo popolnoma enaki procesi? Smo del univerzalne inteligence, ki je ustvarila nas in naravo. Torej smo podvrženi istim naravnim zakonom. Če želimo podpreti dogajanja v naših telesih pomladi, potem jim omogočimo oziroma olajšamo čiščenje, ki se v tem letnem času popolnoma samodejno aktivira v naših telesih. Vse vrste alergij in pomladanska utrujenost so zgolj pokazatelji, da se je ta proces v nas začel in da ga nekaj v naših telesih ovira. Zaradi tega naše telo sproži reakcijo, da bi nas opozorilo – ne sodeluješ s svojim telesom in naravo! Če je naše telo zamašeno, zastrupljeno ali zakrčeno od napačnega življenjskega sloga, neustrezne prehrane ali vse pogosteje, stresnega življenja, potem strupov ne more izločiti navzven. Le-ti se obrnejo navznoter in povzročajo alergije in utrujenost.

Kako očistiti sebe na telesnem nivoju? Po ajurvedi so strupi oz. ama v telesu glavni vzrok bolezni. Zastrupljenost v telesu občutimo kot utrujenost ali občutek težkosti. Lahko povzroča zaprtje, slabo prebavo, pline in drisko ali pa slab zadah in telesni vonj, slab okus v ustih, trdost telesa in »težko« glavo oz. nejasnost v mislih. Na hitro zastrupljenost opazimo zjutraj kot gosto oblogo na jeziku. Belkaste obloge po vsem jeziku kažejo na prisotnost strupov povsod v telesu. Če je obložena zadnja tretjina jezika, je ama v črevesju. Ama povzroča bolezni in blokira asimilacijo hranilnih snovi. Ama oslabi imunski sistem in lahko povzroči, da telo napade samega sebe (avtoimune bolezni) ter vrže metabolizem iz ravnovesja. Kaj storiti, da to stanje popravimo oziroma da se preventivno pojavu zastrupljenosti oz. zakisanosti organizma izognemo?

 V januarju in februarju sem pisala o vsakodnevnem razstrupljanju in dnevni rutini, ki zjutraj spoštuje režim čiščenja. Če se tega redno držimo, je zelo malo verjetno, da je naše telo zastrupljeno. Vendar je potrebno upoštevati tudi stanje našega uma. Če so naše misli pretežno negativne, se z njimi dobesedno zastrupljamo, saj z njimi motimo naraven potek procesov(biokemije) v telesu. Torej je potrebno ukrepati na dveh nivojih, fizičnem in psihičnem. Mimogrede, vse naše prejšnje članke lahko najdete na spletnih straneh Gorenjskega glasa ter na spletnih straneh in na facebooku društva Prvi Korak.

Sanskrtska beseda »ama« označuje strupe v telesu, ki so lahko zunanjega izvora ali pa jih zaradi nizkega prebavno-presnovnega ognja proizvaja telo samo. Nastajajo lahko s slabim kombiniranjem hrane, neustreznim izločanjem odpadnih snovi in pri motnjah v došičnem(energijskem) ravnovesju v telesu. Posledično se neprebavljeni in neabsorbirani delci hrane kopičijo v želodčno-prebavnem traktu. Tam se spreminjajo v strupeno, lepljivo, smrdljivo, smoli podobno substanco, imenovano ama.

 Ko se v okolju zvišuje temperatura in v naravi nastopi obdobje rasti, se postopno začno na površju telesa pojavljati notranji strupi, ki so se nabrali čez zimo. Pomembno je, da jih v tem obdobju izločimo iz telesa. V našem podnebju je za izvajanje čistilnih postopkov najbolj primeren mesec maj.

 Za pomoč pri preprečevanju alergij, senenega nahoda in sinusnega vnetja je zelo priporočljiva pančakarma (zdravilno oljenje, terapevtski klistir, odvajanje). To je precej zapleten postopek petih čiščenj, ki se navadno izvaja pod nadzorom ajurvedskih terapevtov oz. zdravnikov. Domača pančakarma je blažja oblika čiščenja in je primerna za izvajanje v domačem okolju, če je človek relativno krepak. Pomlad je tudi dober letni čas za izvajanje postenja. Priporočljiv je post z zelenjavnimi sokovi, jabolčnim sokom in bazičnimi zelenjavnimi juhami. Ajurvedska medicina svari pred popolnim postom in nas predvsem opozori, da ljudje, ki so šibki, zelo stari ljudje ali mlajši otroci ne smejo izvajati posta. Tudi dolžina posta je različna glede na energijsko konstitucijo posameznika. Če  želite navodila za domačo pančakarmo ali kakšen post in koliko trajajoč je za vas primeren, lahko informacije dobite v našem društvu Prvi Korak. Prav tako vam lahko osebno svetujemo katera zelišča in kakšna vrsta hrane vas glede na vašo individualno energijsko konstitucijo najbolj uravnoteža.

Od dihalnih vaj priporočamo »bhastriko« oziroma ognjeni dih, ki dvigne presnovno-prebavni ogenj in pospeši izgorevanje strupov. Pomaga tudi dihanje skozi desno nosnico. Obe dihalni vaji ogrevata telo, zaradi tega naj jih ne izvajajo osebe, ki jim je stalno vroče ali imajo občasne vročinske oblive. Taki ljudje naj občasno dihajo skozi levo nosnico, ker si bodo tako hladili telo. Vseh teh dihalnih vaj se lahko naučite na  delavnicah, meditacijah in vadbah, ki jih organizira naše društvo.

 Čez dan ne počivajte pretirano. Zelo priporočamo vsakodnevno vadbo do rahle spotitve. Vsak dan si vzemite nekaj časa za blagodejno tišino, v kateri se lahko popolnoma sprostite in tja odložite vse svoje težave in bolečine. To so trenutki meditacije, v kateri si lahko čisto počasi in z rahlimi presledki med besedami ponavljate sledeče besedilo:

Moj pravi JAZ se razodeva v tišini. To je bitje, ki pripada večnosti in blaženosti. Nič ga ne more prizadeti ali raniti. Živi v meni in mi je vsak trenutek na razpolago. Njegova neomejena energija me obnavlja in sprošča. Njegovo vodstvo me vedno vodi v smeri mojih najglobljih želja in njihove izpolnitve.

Ko se bodo začeli vroči dnevi  bomo upoštevali drugačna priporočila. O tem pa več v naslednjih prispevkih. Lep pozdrav in »širimo vse, kar je dobrega«.

 Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka in učiteljica sprostitvenih tehnik