Očistiti organizem strupov in mogoče tudi odvečnih kilogramov je želja mnogih izmed bralcev, predvsem v post-novoletnem času. Obdobje druženj in s tem konzumiranja več hrane in pijače je za nami in pričetek novega leta je izvrstna priložnost in spodbuda, da pričnemo z nekaj malimi spremembami, ki jih bomo postopno vpeljevali v svoje življenje. Tako bomo postali to, kar trdno verjamem, vsi želimo biti: vitalni, radoživi, zdravi, optimistični, zadovoljni in srečni.

Vse te želje že tisočletja prevevajo človeški rod, zato so tradicionalni zdravilski sistemi (ajurveda, kitajska tradicionalna medicina, izkušnje šamanov iz stare tradicije indijanskih in sibirskih ljudstev) težili k temu in razvili napotke, obrede, zdravilna zelišča in dnevne rutine, da se temu približamo. Sodobna  medicina in kvantna znanost potrjujeta starodavna spoznanja in nas s tem še dodatno utrjujeta na tej poti.

Zdravje je mnogo več, kot le odsotnost bolezni. Je vitalnost, moč in psihična stabilnost oz. radoživost. Da bi dosegli tako stanje, je potrebno telesu in umu zagotavljati pogoje, v katerih delujeta optimalno.

Temeljni principi zdravja v tradicionalnih zdravilskih sistemih, ki imajo izkušnje stare več tisočletij, so predvsem v zagotavljanju preventivnega delovanja. Eden izmed temeljev ohranjanja in pridobivanja zdravja je vsakodnevno čiščenje organizma. Tudi sodobna znanost poudarja pomen alkaliziranja in čiščenja telesa. Pri tem bi izpostavila odlično knjigo slovenskih avtorjev Iztoka in Alberte Ostan ter  Božene Ambrozius z naslovom Ko zdravila odpovedo.

Delovanje, ki bo ohranilo zdravje oz. pomagalo vzpostaviti že porušeno ravnotežje v človeku, bi lahko imenovali kar temeljni principi zdravja. To so:

  1. Razstrupljanje oz. čiščenje organizma
  2. Dnevna rutina
  3. Krepitev AGNIJA – biološkega ognja
  4. Uživanje primerne hrane
  5. Gibanje
  6. Umirjanje uma

O vseh teh principih bomo govorili v sledečih člankih, danes pa bomo raziskali prvi in najosnovnejši temelj zdravja  in to je vsakodnevno čiščenje (razstrupljanje, razkisanje) organizma.

Ni dovolj, da jemo v večini alkalno hrano. Tudi pri takem hranjenju nastajajo v celicah oksidacijski procesi in je odpadke teh procesov potrebno izločiti iz organizma. Poleg tega stresno življenje  moti naravne procese  v telesu in posledica le teh je nastajanje strupov. Na svojih predavanjih mnogokrat omenim, da je telo kot peč. Če vanjo samo nalagamo kurivo in ga vsak dan, preden naložimo novega, ne očistimo, potem veste kaj sčasoma nastane.  Peč se popolnoma napolni z odpadki izgorevanja (pepelom) in ne more več opravljati svoje funkcije. Enako je s telesom.

Kdaj pričeti?  Najpomembnejši del dneva  za čiščenje je jutro, preden pričnemo v telo nalagati novo hrano.  Zjutraj nas že narava sama spodbuja k čiščenju, kajti to je faza, ko se organizem samodejno čisti (izločamo urin, blato).

Kako pomagati naravnim procesom? Na vseh svojih delavnicah rada poudarim, da je zjutraj potrebno poleg zunanjega tuširanja še »notranje« tuširanje. Čez noč poteka v naših organizmih faza regeneracije oz. obnove in to pomeni, da se v našem telesu nabere kar precej odpadnih snovi, ki so posledica tega procesa, ter jih je zjutraj potrebno očistiti. To naredimo tako, da takoj, ko vstanemo (še preden si umijemo zobe) spijemo od 2-5 dcl tople vode.

Voda mora nujno biti topla, da ne pogasimo biološkega ognja v naših prebavilih in zato, da ogreta voda steče skozi nas  in je želodcu ni potrebno dodatno ogrevati na na našo telesno temperaturo, ki je okrog 37,6˚ C. Količina vode je odvisna od telesne konstitucije človeka in njegovega načina življenja. Če jo do sedaj še niste pili, priporočam, da pričnete z 2 dcl in potem počasi povečujete  količino do tiste, ki jo še zmorete spiti brez prevelikega napora. Ta voda splakne želodčno-prebavni trakt in ga hkrati tudi aktivira ter obenem razredči limfne tekočine v našem telesu. S tem dosežemo, da se strupi razredčijo, vendar se še vedno nahajajo v naši limfi.

Da bi pognali čiščenje limfe, je nujno potrebno gibanje. Limfni obtok nima svoje pumpe v nasprotju s krvnim obtokom, ki ima svojo in to je srce. Premikanje limfne tekočine pa zagotavljajo naše mičice, torej gibanje. Ker se je človek v milijonih let zgodovine redno gibal, je  s tem  razstrupljal svoje telo po naravni poti. Sedaj pa imamo večinoma sedeče delo, ko se prevažamo z avtom, zopet sedimo, ko smo za računalnikom ali televizorjem zopet sedimo. Postali smo družba sedečih ljudi.

Zato je nujno potrebno, da se zjutraj, potem ko smo popili toplo vodo, gibamo. Lahko je to sprehod z našim psom, lahko je hitra hoja, hoja po stopnicah gor in dol, lahko  so to vaje iz joge, npr. Pozdrav soncu ali luni , tibetanske vaje  Vrelec maldosti, Tai Či ali Či Gong vadba ali pozimi vadba na orbitreku ali sobnem kolesu. Zagotoviti je potrebno tak način vadbe, da nam postane vroče. To ne pomeni, da smo močno prepoteni, pač pa da se telesna temperatura poveča do te mere, da se rahlo spotimo. Takrat dosežemo, da se strupi pospešeno čistijo iz organizma (tudi skozi kožo) in da gibanje naših mišic spodbudi gibanje in čiščenje limfe.  Hkrati s tem pomagamo strupom, da se pomaknejo do organov izločanja.

Ker je gibanje zjutraj tako zelo pomembno, smo v našem društvu Prvi korak (in to dejansko je prvi korak na poti do zdravja)  organizirali namenske vadbe za razstrupljanje organizma, ki izvirajo iz tisočletja starih principov kundalini krija joge. To je zaporedje 11 vaj, ki z gibanjem in dihanjem ustvarjajo pogoje za maksimalno čiščenje telesa in uma. JOGA ZA RAZSTRUPLJANJE je enkraten sistem izbranih DINAMIČNIH vaj.

To so močne pumpe, ki temeljito čistijo limfna področja pod pazduhami in v dimljah ter sproščajo strupe iz tkiv. Ko izvajamo vaje in vmes kratke sprostitve, se telo pospešeno čisti, ker so izbrane na način in po zaporedju, ki omogoča čiščenje strupov, ki so se v telesu nabirali dolgo časa. Obenem se z načinom dihanja globinsko postopoma čisti jeza in vsa ostala negativna čustva in bolečine, ki jih imamo globoko v podzavesti.

Prvi obrok hrane naj bi sledil 45 minut po pitju tople vode. Vmes  se gibamo, umijemo zunaj, meditiramo oz. sproščamo, oblečemo in potem sedemo k zajtrku.  Od tu dalje pa v naslednjih prispevkih.

Želim vam lep začetek novega leta z mislijo: »Širimo vse, kar je dobrega.«

Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka in učiteljica sprostitvenih tehnik