V prejšnjem članku sem pisala o obdarovanju, ki naj ne bi bilo zgolj »kupovanje« daril, pač pa dejanje pozornosti, moralna podpora ali delovna pomoč oslabelim, šibkim in pomoči potrebnim. Obdarovanje je lahko prijazen pozdrav, blagoslov ali zahvala. Obdarovanje je lahko igra z otroci, družba osamljenim in darovanje stvari, ki jih ne potrebujemo. Kar dajemo, to dobivamo ali kar nameniš drugemu, nameniš sebi, saj se vse povrne. To so stara spoznanja in izkušnje, ki jih potrjujejo dejstva moderne fizike, ki govorijo o valovanju najmanjših delcev, ki nam z našimi čutili niso vidni. Poenostavljeno bi lahko rekli, da smo del vrtečega oz. valujočega polja, kjer se vse neprestano giblje. Tudi naše misli se neprestano gibljejo in kreirajo svet, ki ga vidimo. Stvarstvo je ustvarjeno na način, da preko teh valovanj zazna vsa naša dejanja, misli in besede. To pomeni, da nas tako uči, saj nam vrača našo lastno sliko. To, kar mislimo, govorimo ali delamo, se nam na nek način povrne. Torej je modro, da delujemo v smeri ljubezni, spoštovanja in dobrote.

V vesolju vladajo zakoni, ki so večni in nespremenljivi in kar je najlepše: NARAVNA ZAKONODAJA ne pozna izjem, je ENAKA za nas vse. Stare tradicionalne medicine so odkrivale naravne zakonitosti, ki delujejo v človeku in naravi. Odkrivale so lastnosti, ki se dajo opaziti in zaznati z našimi čutili, zato niso potrebovali dragih laboratorijev in diagnostičnih naprav. Odkrili so čudovite metode odkrivanja bolezni oziroma diagnostike. V ajurvedi in kitajski tradicionalni medicini zavzemata glavno vlogo pri določanju vira težav v človeku diagnoza jezika in diagnoza pulza. Obenem ajurvedski zdravnik opazuje bolnikovo polt, barvo oči, je pozoren na način njegovega gibanja in ga temeljito izpraša o kakovosti njegovega blata in seča in pri ženski o kvaliteti, barvi in kakovosti njene menstrualne krvi, torej preveri kakšni so izločki. S tem sklepa na to, ali se procesi v telesu odvijajo pravilno ali ne. Vsi ti zunanji znaki veliko povedo o stanju v telesu. In ravno to je dodana vrednost starih znanj.

Ko se človek opazuje, lahko SAM ZAZNA blaga neravnotežja in jih lahko zelo preprosto odpravi s spremembami načina življenja, hranjenja, vadbe in načina gledanja na življenje. V šolah ajurvede in na vseh naših druženjih prepletamo ta stara znanja s sodobnimi spoznanji in jih združujemo oz. dopolnjujemo. Tako se učimo, kako odpravljati manjša neravnotežja. To je največja modrost vsakodnevnega življenja. Če malineravnotežij ne akumuliramo, do večjih sploh ne pride in tako bi se večinoma in na enostaven način lahko izognili težkim in kroničnim boleznim. To isto sedaj izvaja tudi sodobna medicinska znanost, saj daje čedalje večji poudarek preventivi. Veliko lažje je preprečiti neravnotežje (bolezen), kot ga zdraviti.

Eden največjih utemeljiteljev ajurvedske medicine, modrec in splošni zdravnik Charaka, je v zborniku tekstov Charaka Samhita že 1000 let pred našim štetjem izjavil:
»Znanje pacienta je pomembnejše od znanja zdravnika. Uspešen ajurvedski zdravnik ni tisti, ki ozdravi večino pacientov, pač pa zdravnik, ki nauči paciente, da se sami ozdravijo.«

Le kako se lahko ozdravimo sami? Stvar je popolnoma preprosta. Upoštevamo naravne zakone in delujemo v skladu z njimi. BOLEZEN je znak, da KRŠIMO naravno zakonodajo in le ta nas opozarja, da delamo nekaj narobe. Seveda je bolezen lahko posledica poškodbe ali je prirojena oz. podedovana, vendar princip ostaja isti. Sledimo temu, kar prinaša zdravje in v vsakem primeru se bomo počutili bolje in imeli več energije.

O zdravem načinu življenja pišejo že vsi časopisi in prav je, da nas na to opozarjajo. Vendar zdrav življenjski slog od nas terja najprej, da se spoznamo, da ugotovimo, kakšno energijsko konstitucijo imamo in potem hrano, vadbo, način življenja in sproščanja prilagodimo tej konstituciji. Velika ugotovitev starih medicin je, da LJUDJE ENERGIJSKO NISMO ENAKI. To vidi vsak od nas že na prvi pogled: tudi na zunaj smo si zelo različni. Naša koža je na primer lahko: gladka, groba, razpokana, rjavkasta, bela, rdečkasta ali rumenkasta, debela, tanka, voljna, suha, občutljiva na sonce itd. Imamo različne barve, kvalitete, mastnosti las, imamo različne zobe: sivkaste, belkaste, rumenkaste, enakomerne, neenakomerne, velike, manjše, različna telesa: enakomerna, suhljata, močna, šibka itd. Nekateri imajo veliko notranjega ognja (vročine) in jih ta ogenj notranje lahko izžiga, jim povzroča vnetja. Drugi ga imajo premalo in imajo zaradi tega po večini slabo prebavo in jih stalno zebe. Nekateri imajo probleme s preveliko količino vode v telesu (ti mimogrede ne smejo piti veliko vode), drugi so izsušeni, imajo suhe sluznice in se morajo neprestano vlažiti in oljiti ter piti veliko tekočine. Smo kot rastline, nekaterim ustreza vročina, drugim ne, nekatere moramo zalivati vsak dan, druge vsake 14 dni, nekatere so občutljive na prepih in mraz, druge ne. Če opazujemo naravo in ljudi, je najprej kar opazimo, velika raznolikost. Vse to je združila v svojih spoznanjih ajurvedska znanost, opredelila ljudi po njihovih lastnostih in jim predpisala določeno hrano, zelišča, barve, vonje, kristale, način vadbe, način umirjanja. Vse to bomo spoznavali v nadaljevanju.

Če se želite bolj natančno spoznati, ugotoviti svoje lastnosti oz. energijsko konstitucijo in se na podlagi nje uskladiti z naravnimi zakoni, smo vam z veseljem na voljo. Več o našem delu si lahko preberete še v ostalih poglavjih na tej spletni strani ali na facebook profilu Društva Prvi Korak. Seveda pa je lahko vaš prvi korak k spremembam tudi osebni pogovor oz. svetovanje.

Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka in učiteljica sprostitvenih tehnik