Kako se bomo uskladili z močjo narave poleti? Tradicionalni zdravilski sistemi vedno temeljijo na naravnih zakonih in le-te v celoti spoštujejo. Zato se nasveti za uravnoteženo življenje delno razlikujejo glede na letni čas. Poletje je čas visokega ognja, saj ima sonce v tem obdobju največjo moč in tudi sije največ časa v celotnem dnevu. Ta vročina oz. toplota zunaj nas povečuje vročino oz. toploto znotraj nas. Z modrim ravnanjem ne pregrevamo organizma, saj si s tem lahko povzročimo razna vnetja v jesenskem ali zimskem obdobju.

 Če želimo ohraniti ravnovesje energij, se moramo poleti oz. v vročem vremenu držati tisočletja preverjenih ajurvedskih naukov. Kaj nam priporočajo?

Priporočene barve oblačil za poletje so ohlajevalne in sicer: bela, siva, modra, vijolična in zelena. Izogibajte se rdeči, oranžni, temno rumeni, črni ter zlati. Ohlapna oblačila iz bombaža, svile, lanu ali konoplje pomagajo hladiti organizem in zaščitijo kožo pred močnim soncem. Če se le da, se izognite vsem umetnim materialom, ki preprečujejo naravno izmenjavo toplote in vlage na koži. Masirajte se s kokosovim  ali  sončničnim oljem, saj sta oba rahlo ohlajevalna. Kar se tiče hrane uživajte pretežno sezonsko sadje in zelenjavo. Hladijo mlačne zelenjavne juhe, surove solate, sadje in mlečni izdelki. Izogibajte se težjim vrstam mesa, kot je rdeče meso, saj le-ta, posebej če ga začinimo, deluje zelo ogrevalno na organizem. Priporočeno je uživati belo meso in to do 2x tedensko. Okusi, ki nas uravnovešajo poleti in so v obilju na voljo v tem letnem času v naravi so: SLADEK, TRPEK in GRENEK. Sladek se nahaja v sladkem, zrelem sadju, trpek in grenek pa v vsej zelenjavi in stročnicah. V vročini ne pijte vroče vode ali vročih pijač, prav tako ne ledenih pijač. Pijte hladno, vendar ne mrzlo limonado. Alkoholne pijače imajo ogrevalno lastnost, zato se jih izogibamo. Dovoljene so manjše količine piva ali kozarec belega vina sladkastega okusa. Pri delu na prostem imejte pokrivalo in po potrebi sončna očala z dimno sivimi ali zelenimi stekli. Čez opoldansko vročino je priporočen kratek dremež. Če imate na koži znamenja ali pege nikoli!! ne ležite na soncu saj lahko izzovete kožnega raka. Izogibajte se naporni vadbi. Če vam vseeno ustreza, jo izvajajte v jutranjem hladu. Priporočeno je plavanje za ohladitev. Nakit, ki hladi je iz biserov, žada, ametista, malahita in ves, ki je iz srebra. Spite na svoji desni strani, saj dihanje skozi levo nosnico ohlaja organizem. Na blazino si kanite nekaj kapljic eteričnega olja vrtnice, jasmina, sandalovine ali sivke. S tem boste delovali pomirjevalno oz. hladilno na razdražene misli in boste lažje spali. Za vitko postavo ob pojavu lakote večkrat na dan spijte toplo vodo z žličko medu in 10 kapljic limoninega soka. Ta napitek premaga lakoto in topi maščobe v krvi in telesu.

Teh nasvetov se morajo zaradi ohranjanja ravnovesja elementa ognja še toliko bolj držati ljudje z visokim ognjem oz. vročino znotraj sebe. To so ljudje, ki so običajno svetle in na sonce občutljive polti, ter svetlih do rjavo-rdečkastih las. Značilnost njihove kože je, da zlahka pordeči na soncu in je nagnjena k znamenjem na koži. Za njih je velikokrat značilen tudi pekoč občutek v želodcu, srbeča in razdražena tanka koža, na svetlobo občutljive (večinoma svetlo modre, zelenkaste ali lešnikove rjave) oči, ki hitro pordečijo in vse vrste rdečic po telesu ali obrazu. Vse to kaže na višek elementa ognja v njihovih telesih, zaradi tega je še toliko bolj potrebno, da ga v tem letnem času zmanjšujejo.

Poletje je čas dopustov in počitka. Izkoristite ga v ravnovesju s svojimi telesnimi zmožnostmi. Narava nas vedno lahko pomiri in ohladi poleg teles tudi naša razgreta čustva, občutke ali misli. Pogostokrat delujemo izključno iz intelekta in premalo upoštevamo naravno intuicijo oz. modrost, ki je vseskozi prisotna v nas. To modrost slišimo oz. zaznamo šele, ko naš um utihne. To pa je za današnjega človeka precejšen izziv. Če vendarle želite doseči notranji mir, srečo in trajno izpolnjenost, pa se morate zavedati, da se je ne da doseči v zunanjem svetu. Dokončno izpolnitev lahko najdemo samo v povezavi z duhom, kar nam omogočajo prakse meditacije, globoke predane molitve ali petja manter. Vse te vrste umirjanja uma so del tradicionalnih zdravilskih sistemov, ki vedno delujejo na človeka celostno, torej iz telesne in duhovne plati. O tem pa več kdaj drugič.

  Lep pozdrav in »širimo vse, kar je dobrega«.

Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka in učiteljica sprostitvenih tehnik