V prejšnjem članku sem pisala o tem, kako najti ponovno povezavo (stik) z večnim in blaženim bistvom, ki se nahaja prav v vsakem izmed nas. To notranje bistvo je vir vsega obilja, zadovoljstva, radosti in ljubezni, ki nima pogojev. Vendar se v življenju, kljub temu notranjemu bogastvu, pogostokrat počutimo osamljene, prazne, brez ljubezni, volje in radosti. Zadovoljstvo pogostokrat iščemo v materialnih dobrinah ali užitkih. Vendar to deluje le na kratek čas. Mi vsi pa hrepenimo po TRAJNI sreči in izpolnjenosti. Temu se približamo, če izvajamo prakse umirjanja uma in telesa, kajti prav nenehna dejavnost in vznemirjenost ONEMOGOČATA stik z notranjim bistvom. Te prakse so poznane že tisočletja in ne moremo odkriti nič novega, razen to, da jih opisujemo s sodobnim izrazoslovjem, vendar v svojem bistvu ostajajo enake. To so: poglobljena, popolnoma predana molitev, meditacija in petje manter. Njihov pristop se zelo razlikuje od »na ven« usmerjenih vadb in sproščanj. V primeru, da iščemo notranjo izpolnitev, blaženost in mir, je potrebno pozornost obrniti NAVZNOTER. Le v tem primeru počasi gradimo pot do svojega notranjega vira.

Zimski meseci so s svojimi dolgimi večeri kot nalašč, da najdemo trenutke, ko se popolnoma umirimo  in opazujemo, kaj vse se dogaja pod nenehnim brbotanjem našega uma. Če nas misli ali čustva nenehno motijo in se nikakor ne zmoremo umiriti, potem samo nežno obračamo pozornost na dihanje, ga spremljamo in ga med meditacijo NIKOLI ne spreminjamo. Pustimo, da se dogaja samo od sebe. Ko tako ne namenjamo pozornosti svojim mislim, le-te samodejno pričnejo slabeti in mi se znajdemo v blagodejnem miru. Seveda je tega miru v začetku le za kratek trenutek, toda, če bomo vztrajali, se bodo ti trenutki pričeli samodejno podaljševati. V stanju popolne sproščenosti, ko počivata telo in um, se aktivirajo SAMO-OZDRAVITVENI procesi v telesu. Zaradi tega ljudje, ki meditirajo ali poglobljeno in resnično predano molijo, zbolevajo redkeje oziroma veliko hitreje okrevajo.

To je tudi razlog zakaj je meditacija v ajurvedi, kot eni izmed najstarejših medicin na svetu, terapevtsko sredstvo. Človeka obnavlja na energijskem nivoju oziroma najprej zdravi subtilno anatomijo telesa, kar se potem izraža na fizični anatomiji, ki nam je vidna z našimi čutili. Subtilno anatomijo oziroma pretoke elektrike po telesu pa lahko samo zaznavamo (podobno kot ne vidimo elektrike, ki teče po električni napeljavi v naših domovih, pa jo kljub temu s pridom izkoriščamo oziroma občutimo, če se je dotaknemo). Podobno dosegamo z mantranjem (petjem manter), ki spreminja energijsko strukturo uma z vibracijami zvoka in je prav zaradi tega tako uspešno sredstvo zdravljenja, posebej v našem, s stresom in stalno napetostjo napolnjenem času.

In kje se tukaj skriva OBDAROVANJE, ki sem ga omenjala v naslovu?

Moja velika želja je, da širim znanje o doseganju zdravja in ravnovesja na naraven način. Še bolj pa želim prispevati k temu, da bi ljudje našli svoje pozabljeno bogastvo, ki se skriva v njih samih. Z lahkoto ga spregledamo, ker je naša pozornost, vse misli in delovanja usmerjena v zunanji svet, mi pa bi se radi počutili dobro »ZNOTRAJ«. Po naravni logiki ne moremo napredovati in se počutiti dobro v tisti smeri, kamor ne namenjamo časa in energije. Zaradi tega je zelo blagodejno in zdravilno, če del časa v svoji dnevni rutini namenimo meditaciji, molitvi ali mantranju.

Ob koncu leta vas želim OBDAROVATI z dvema dogodkoma, ki potekata v organizaciji našega društva Prvi Korak in sta brezplačna. To sta MEDITACIJA V BOŽIČNEM ČASU ZA MIR IN HARMONIJO in SKUPINSKO TAPKANJE ZA OBILJE V NOVEM LETU.

Naj se letos NAŠA OBDAROVANJA kažejo v dobrih delih, malih pozornostih, moralnih podporah ali pomoči ljudem, ki so v stiski. Opustimo množično nakupovanje sladkarij, umetnih pijač in peciv ali dragih daril ter posezimo raje po domačem suhem sadju, napecimo domače piškote, darujmo vse, kar ne potrebujemo več in se družimo s svojimi prijatelji. Obiščimo dom za ostarele ali pomagajmo očistiti stanovanje obolelim, šibkim ali starejšim ljudem in razveselimo otroke s tem, da se z njimi igramo ali pogovarjamo, skupaj okrasimo stanovanje in kuhajmo dobrote za praznike. Govorimo o obilju in radosti ter se veselimo vsake pozornosti, ki jo prejemamo od ljudi in naših najbližjih. Opustimo nenehno pritoževanje, tarnanje in kritiko.

Tako bomo negovali pozitivne vibracije, ki po zakonih kvantne fizike v našem življenju manifestirajo natanko to, kar vibriramo v sebi. Ko bomo govorili o doseganju zdravja in ravnovesja, se bo le-to izrazilo v našem življenju. Če bomo naš »notranji« pogled usmerili v vse, kar je dobrega v našem življenju, bomo to krepili in bo raslo, če bomo razmišljali o negativnem, se bo tudi to odražalo v našem življenju. Odločitev in odgovornost za to, čemu namenjamo največ pozornosti, časa in misli, pa je vedno samo zadeva vsakega posameznika. Zaradi tega vas toplo vabim v našo družbo, kjer negujemo pozitivno naravnanost in se učimo, kako priti do vira vsega obilja, ki je že v nas in čaka, da ga odkrijemo.