V prejšnjem članku sem pisala o NARAVNI ZAKONODAJI oz. o zakonih, ki veljajo za celotno stvarjenje, za vesolje in svet, v katerem živimo. Ti zakoni se odvijajo že milijarde let in človeško telo jim je prilagojeno. Če jih kršimo, dobivamo sprva rahla, nato pa bolj poudarjena sporočila oz. simptome (znake »na« ali »v« telesu), da nekaj z nami ni v najlepšem redu. Lahko nam primanjkuje vitalnosti, smo nenehno utrujeni, lahko smo deležni glavobolov, slabih počutij, rahlih alergij, težav v prebavnem traktu kot so: driska, zaprtje, slaba absorpcija hranil, napihovanje ali pa težav s sinusi, slabostjo, rahlih bolečin v sklepih, težav z neprestanimi prehladi v hladnejšem obdobju leta, motenim spanjem itd. Pokažejo se običajno tudi psihični znaki kot so razdražljivost, brezvoljnost, napetost, rahle depresije ali prvi znaki hiperaktivnosti (človek se nikakor ne more umiriti). Izločki (urin, blato, pot) iz telesa so lahko pretirani ali pičli ter močnih, običajno precej neprijetnih vonjav.

To vse so znaki, da v našem telesu procesi ne tečejo pravilno, da jih motimo, v glavnem z nepravilnim slogom življenja. V ta nepravilni slog štejemo vse, od prehranjevanja z neustrezno hrano (preveč predelano, kemizirano, obsevano, gensko spremenjeno, pripravljeno v mikrovalovkah…) pa do preveč aktivnega ali preveč pasivnega načina življenja. Preveč pasiven povzroča nabiranje strupov v tkivih, ker se premalo gibljemo oz. premalo sodelujemo z življenjsko silo. Preveč aktiven lahko povzroča izgorevanje ker pretiravamo v aktivnosti in se oba, telo in um, nimata časa obnavljati oz. regenerirati. V vsakem primeru smo VEDNO OPOZORJENI. Naša naloga pa je, da teh začetno blagih simptomov NE spregledamo, da jih vzamemo resno in POČASI pričnemo uvajati v svoj način življenja spremembe.

Zakaj sem napisala POČASI? Dokler stanje še ni kritično, je modro, da počasi vpeljujemo spremembe v naš življenjski slog (v kar je seveda vključeno prehranjevanje, vadba, umirjanje uma, dovolj spanja, dovolj in primerno gibanje, pravilno dihanje, preživljanje časa v naravi itd.), ker imamo čas in NI potrebe, da bi ukrepali hitro in s tem telo in um izpostavili precejšnjemu šoku. Vendar to lahko storimo takrat, ko imamo še čas, torej ob RAHLIH opozorilih oz. neprijetnostih. Ko pa se stanje že poslabša in imamo že kronično stanje, so potrebni bolj strogi, dosledni ukrepi in to takoj, brez odlašanja. Takrat ni pametno, da se tega lotimo sami, pač pa moramo ob sebi imeti nekoga, ki se na to spozna (strokovnjak), ki bo spremembe nadzoroval in jih prilagajal vsakemu posamezniku posebej.

Bolezen se nikoli ne pojavi naenkrat. Vedno nas prej blago opozarja. Vedno napreduje po več stopnjah. Prične se s stanjem, ki mu rečemo DRAŽENJE. To so blage neprijetnosti. Nato bolezen izbruhne, to je AKUTNO stanje. Če tukaj ne spremenimo svojih navad, se akutno stanje prične ponavljati in potem drsimo počasi v KRONIČNO stanje. Če še tukaj ne ukrenemo nič, razen, da blažimo simptome (znake) bolezni, ne pa vzroke, bolezen napreduje v stanje DEGENERACIJE. V tej fazi se pričnejo resne okvare tkiv, izgublja se funkcionalnost (pravilno delovanje) organov in človek se znajde v nepovratnem položaju, ki je običajno zelo resen in znižuje kvaliteto življenja ali ga celo ogrozi. Na primer: prvotna razdraženost želodca napreduje do kroničnega obolenja prebavil in naprej do raka na prebavilih.

Na naših srečanjih se vedno učimo, da bolezen ne nastane od danes na jutri, ampak je večinoma posledica naših napačnih delovanj v daljšem časovnem razdobju (več let). Če smo dedno obremenjeni in se v našem rodu precej pogosto pojavlja neka bolezen ali jo je otrok prinesel s seboj na svet, je še toliko bolj potrebno spoštovati ZDRAV življenjski slog, saj se lahko tako bolezen omili, lahko celo preprečimo njen pojav ali pa se pojavi precej pozneje, kot bi se sicer. Vedno imamo možnost, da reagiramo tako, da podpiramo naravne zakone ali pa jih ne. Če jih ne, je popolnoma jasno, da si povečujemo neravnovesje in to se kaže kot slabšanje stanja na telesnem in umskem nivoju.

V našem, zahodnem načinu življenja smo vsi izpostavljeni STRESNIM obremenitvam. Stres za telo je predelana, gensko spremenjena, kemijsko ali z žarki obdelana hrana ter neprestana živčna obremenjenost. Onesnažena voda, zrak ali zemlja so ravno tako stresni dejavniki. Pa strah, jeza, neprestana kritičnost in obsojanje, torej negativna čustvena stanja, vse to ruši ravnovesje v našem telesu. Da bi to neravnovesje obdržali v ZDRAVIH mejah so pogostokrat dovolj majhne spremembe v dnevni rutini. In tukaj glavno vlogo odigra PREVENTIVA, torej delovanje človeka preden bolezen nastopi. Spoznanja starih, tradicionalnih medicin in sodobne medicine so si popolnoma enaka: »veliko lažje (in cenejše) je preprečiti kot pa zdraviti«.

Kakšni naj bi bili naši koraki v smeri preventive? Prvo pravilo je vedno jutranje pitje tople vode in takoj nato gibanje, da očistimo limfne kanale (telesno razstrupljanje) ter meditacija, da se očistimo sprotnih in akumuliranih stresov (mentalno razstrupljanje). Za zdravje je torej najpomembnejši in PRVI ukrep: redna, vsakodnevna TELESNA in MENTALNA higiena.

Sestavila: Andreja Koprivec

www.prvikorak.si Facebook profil: Društvo Prvi Korak