Tempo današnjega življenja, njegove zahteve in hitrost sprememb puščajo sledove na našem ravnovesju in s tem zdravju. Ajurveda, stara tradicionalna medicina azijskega podkontinenta, nam ponuja preproste in naravne rešitve. Njeno načelo je: nepretočnost prinaša bolezen, pretočnost pa zdravje. Pretočnost česa?

Naše telo in um sta orodje, s katerim smo opremljeni za to življenje. Energijski tokovi oz. bioelektrika, ki teče po našem telesu določa njegovo zdravje. Če energija, prana, teče neovirano do naših organov, so le ti zdravi, ker prana ni samo energija, ampak je informacija, je inteligenca, ki uravnava delovanje celega našega telesa in uma.

Stresno življenje, kakršno je prisotno v naši družbi, zelo močno vpliva na naš um in povzroča v njem različna stanja – strah, jezo, zmedenost, neodločnost, skrb, strah pred izgubo. Prihaja do izgorevanja zaradi neprestanega dela in napetosti. Vse te napetosti v umu se direktno prenašajo po živčnem sistemu na celo telo. Vendarle ima telo vgrajen varnostni mehanizem za avtomatično zaustavitev ob preobremenitvi. Tako se ob močnem stresu, poškodbah, hudih infekcijah, čustvenih in ostalih napetostih lahko prekine dotok prane do posameznih organov ali žlez.

Komandna plošča za ponovno vzpostavitev teh tokov se nahaja v naših dlaneh in stopalih. Na podlagi teh starodavnih znanj je dr.Devendra Vora, ajurvedski zdravnik, razvil metodo samozdravljenja, ki poteka na dlaneh. Ta je posebej koristna, ker deluje preventivno in kurativno. Obenem nam ponuja enostavno vsakodnevno diagnostiko delovanja telesa (organov, žlez, živčevja….).

Telesni regulatorji, ki uravnavajo delovanje vseh organov, so žleze z notranjim izločanjem. Ko se tokovi prekinjajo zaradi zakrčenosti in blokad, žleze ne delujejo več pravilno in je tako preko njih moteno delovanje drugih organov. Zaradi tega je zelo pomembno, da izvemo, ali so naši hormoni v ravnovesju ali ne. Obenem jim s to metodo že pošiljamo energijski tok, ki jih zdravi, saj jih oskrbi z inteligenco, ki je ustvarila telo.

Se ne počutite dobro? Vam primanjkuje energije, zadovoljstva, zdravja?  Potem je povsem mogoče, da vam energijski pretoki (bioelektrika v telesu) ne tečejo pravilno. Motnje v pretoku se najprej odražajo na živčnem in potem na hormonskem sistemu. Ko aktiviramo delovanje hormonskih žlez, se počutje izboljša in energija se povrne. Simptomi neravnovesja v delovanju hormonov so: nenehna utrujenost in brezvoljnost, hlad oz. slaba cirkulacija, vročinski oblivi, neustrezen odziv na življenjske okoliščine – STRES, depresija, neprestan nemir, nespečnost, upočasnjena presnova in s tem povezana povečana telesna teža, nihanje razpoloženja, težave pri zanositvi, pred-menstrualni sindrom, pubertetne težave, težave v menopavzi.

Obravnava temelji na preprosti aktivaciji vseh 7 glavnih žlez z notranjim izločanjem. Če tretirate (spodbujate ali zavirate) samo eno od žlez, je to precej tvegana zadeva. Hormonske  žleze so med seboj povezane v povratnih zankah in če povečate ali zmanjšate delovanje ene izmed 7 glavnih, se bo to odražalo na vseh ostalih.

Princip HOLISTIČNEGA, celostnega pristopa je VEDNO uravnavanje delovanja vseh sedmih in to BREZ dodajanja hormonov. Je to mogoče in kako? Povsem preprosto in zastonj to lahko vsak dan naredite sami. Vzame vam 10 minut, vendar NE potrebujete dodatnega časa. Prakso lahko izvajate med gledanjem poročil, med klepetom  ali kjerkoli, ko sedite in čakate!

Na delavnicah, ki jih organizira Društvo Prvi Korak iz Jesenic, boste spoznali tudi zdravilne rastline, ki vplivajo (uravnavajo) hormonski sistem v človeku ter sinergične učinke mešanic zelišč za ženske.  Metoda je povzeta po principu dr.Devendra Vora, ajurvedskega zdravnika in priznanega terapevta, ki je popolnoma naravno in preprosto pomagal do zdravja več 100.000 ljudem.