V julijskem članku sem pisala o tem, kako je v trenutnem svetu, v poplavi informacij, izdelkov, pripravkov, dodatkov, zdravil, skratka v »preveč« vsega zunaj in »premalo« znotraj, težko najti ravnovesje. Zunanje ravnovesje po ajurvedi iščemo s telesno vadbo, hrano, zelišči, barvami, okusi, vonji in dotiki(masažami). Notranje ravnovesje pa z opuščanjem moči našega ega (meditacija, molitev, mantre), kjer se nahajajo vsi vzorci in omejitve, ki nam povzročajo trpljenje, nelagodje in s tem neravnovesje. To je za sodobnega, povečini razvajenega človeka, najtežja naloga. Le kdo bi se rad odpovedal pridobitvam sodobnega sveta in jih nadomestil s preprostostjo, s poglabljanjem vase, s sproščenostjo tihih večerov, s tišino narave, z zmanjševanjem nepotrebnega govorjenja, nakupovanj in potovanj?

Ajurveda je znanost o ravnovesju energij v človekovem telesu in umu. Oboje je zelo tesno povezano in vpliva eden na drugega. Če sprožite neravnovesje v telesu, se vam bo to pokazalo kot neravnovesje tudi v umu. Velja tudi obratno. Če v našem umu prevladuje napetost, stres in strah ali jeza ter ostala negativna čustva, bomo s tem povzročili neravnovesje tudi v telesu. Vsako neravnovesje povzroča v začetni stopnji nelagodje, slabo počutje in pomanjkanje vitalnosti. Če neravnovesje energij ostaja prisotno v telesu in umu dalj časa, potem se to vedno pokaže kot bolezen. Dejstvo je, da se v sodobnem svetu bolezni povečujejo. Res živimo v takem neskladju s seboj in naravo?

Da bi izboljšali svoje življenje in ga uravnotežili, potrebujemo spremembo navad. Da bi dobili moč za spreminjanje negativnih odzivanj, za popolno pretočnost in sproščenost, boste potrebovali vajo. In ta vaja bo potekala celo življenje. To je vaja vašega življenja in ne seminar za konec tedna ali nekaj-urna delavnica. To vam je sicer lahko v pomoč, toda sprememba mora biti DOŽIVLJENJSKA in VSAKODNEVNA. Ne morete pričakovati, da se boste počutili bolje, če boste nekaj dni v letu ali nekaj ur tedensko na vadbah ali meditacijah  vadili, vaše vsakdanje življenje pa bo ostalo nespremenjeno. Šteje samo to, koliko spremenite življenje in mu povečate kvaliteto vsak dan. Štejejo vsa vaša odzivanja v odnosih, prehranjevalne navade v dnevu, kvaliteten počitek  in nezakrčeno, sproščeno telo prav vsak trenutek. 

Za TRAJNO boljše počutje je potrebno začeti postopoma uvajati spremembe, kar je navadno najlažje in vztrajati, kar je običajno najtežje. Zaradi tega se družimo na vadbah in meditacijah, da izboljšujemo veščino in kar je najpomembneje, ohranjamo zagon, da vztrajamo v spremembah. Nenehno vas spominjamo na vaše glavno poslanstvo v življenju, na vašo notranjo zgodbo, ki je osvoboditev od trpljenja in prebuditev v notranji mir in harmonijo. Ko se to zgodi, je to najčudovitejša izkušnja našega življenja, ki jo različni nauki imenujejo razsvetljenje, zveličanje, osvoboditev, resnica, blaženost. Vse to so opisi stanja, ki nam je namenjeno, da ga najdemo v svojem življenju. In to ne na način, da ga iščemo, pač pa da kultiviramo (obvladamo) svoj um in razumemo smisel svojega bivanja. 

Dokončno in trajno nas lahko radosti le notranji mir, ki  prinese sprostitev, zdravje, svobodo in sočutje ter brezpogojno ljubezen. Da bi lahko opustili vse škodljive navade in se odpovedali raznim navezanostim, v večini ljudje potrebujemo podporo. To boste našli na naših delavnicah, meditacijah in vadbah, kjer se bomo skupaj vedno znova navdihovali in iskali ravnotežje. S tem bomo prispevali ne le k lastnemu boljšemu počutju in vitalnosti, pač pa se bo ta energija preko nas prelivala tudi na druge. In s tem bomo prispevali h graditvi boljšega in pravičnejšega sveta za nas vse.