V junijskem članku sem pisala o tem, kako lahko uravnoteženo preživimo poletne dni, ki so zaznamovani z elementom ognja (vročine). Telesno vadbo umestimo v hladno obdobje dneva, najbolje v jutro. Oblečemo se v ohlapna oblačila iz naravnih materialov ohlajevalnih, pastelnih barv (modra, zelena, vijolična, siva, bela) ter jemo hrano pretežno grenkega, trpkega in sladkega okusa, saj energijsko hladi organizem. Zmanjšamo zelo kisle, slane in pekoče okuse, ker ogrevajo in zlahka povzročijo pregretje organizma in s tem razna vnetja. Kadar je element ognja povečan nam povzroča neskladje tudi v umu. Občutimo ga kot vroča čustva jeze, ljubosumja, napadalnosti ter pretirane kritičnosti in želje po kontroli. Zaradi tega je še toliko bolj modro, da se držimo omenjenih priporočil.

Kaj pa ostala neravnotežja v naših življenjih? Preveč hrane, vendar premalo kvalitetna in večinoma energijsko neustrezna. Preveč TV programov in premalo radostnih in navdihujočih vsebin. Preveč telefonov in premalo iskrenih in resničnih pogovorov. Preveč počitniških potovanj in premalo resničnega počitka. Preveč reklam za stvari, ki jih večinoma ne potrebujemo in premalo obveščanja o stvareh, ki so pomembne za nas vse. Preveč nakupovalnih centrov in premalo kvalitetne, na soncu in v zdravi zemlji gojene, hrane. Preveč cest in premalo pravih poti do sočloveka. Preveč avtomobilov in premalo zavedanja o tem, da bi jih uporabljali, kadar je res nujno in v njih vozili več oseb hkrati. Celodnevno delo za ene in premalo delovnih mest za druge. Preveč denarja na eni strani in vse več revščine na drugi. Preveč debelosti v razvitem svetu in umiranje zaradi pomanjkanja drugje. Poplave na eni strani sveta in suše na drugi. Seznam neskladij raste iz dneva v dan. In od kje, domnevate, izhajajo? Bolezni raka, živčne bolezni, kožne bolezni, hormonske motnje in še nešteto ostalih bolezni je v nenehnem porastu. Nastopil je čas, da se zamislimo. Kaj delamo narobe? Česa je preveč in česa premalo?

V zadnjih desetletjih se je način življenja spremenil v smer, ko očitno povečujemo vsa neravnovesja. Ne gre samo zato, da jemo pretežno predelano hrano, ki je polna aditivov, konzervansov, barvil, umetnih arom, emulgatorjev, ojačevalcev okusa… Zgodba je veliko obsežnejša. Gre predvsem zato, da povečujemo neskladja s celotnim načinom življenja in mišljenja. Na naše življenje močno vplivajo mediji in preko njih mednarodne korporacije, kjer je glavna vrednota kapital. Narekujejo nam, kaj je resnica. Le kako, se boste vprašali? Najemajo raziskovalne agencije, ki v njihovem imenu delajo raziskave in posredujejo ugotovitve. In mi jim, priznanim znanstvenikom, verjamemo. Saj je bila znanost vendarle vedno objektivna, nevtralna in v službi človeka. Pa je res še tako?

Ko človek ugotovi, da se ne more zanesti na nobeno resnico več, potem je to zanj prelomni trenutek. Prične jo iskati tam, kjer vedno je in je vedno bila in to v sebi. Ne pusti se zavajati interesom kapitala, ampak prisluhne lastnemu telesu in intuiciji. Če ste utrujeni, bolni in brez energije ali pa neizpolnjeni, nezadovoljni in v večnem stresu, potem je to znak, da morate ukrepati, kajti v vašem življenju neravnovesje obstaja ali se celo povečuje. In rešitev iz zapletenega stanja, ko je nečesa preveč in nečesa premalo?

Vsako učenje, ki vas prepričuje, da mu slepo sledite, je napačno. Vsak nauk, ki vam pomaga, da sami najdete lastno ravnovesje in notranjo izpolnjenost je pravi. Pomagate si lahko tako, da se spoznate po energijski plati (ajurveda pozna 7 energijskih tipov ljudi), da dnevno umirjate svoj um, da poglobite in umirjate svoje dihanje, da opuščate dejanja, ki vam škodijo. Samo sprememba prehrane ne zadostuje. Vnos prehranskih dodatkov vas ne bo nikoli pozdravil. Zunanji svet vas ne bo nikoli izpolnil, ker vas ne more. Pretočnost prane (življenjske energije) je odvisna samo od vas in česa imate v vašem življenju preveč ali premalo. Da bi dobili vpogled v energijsko dogajanje v vašem telesu in umu in to ugotovili, se vedno lahko pridružite našim skupnim dogodkom (vadbam, delavnicam, meditacijam), ki vam bodo pomagale odkriti kdo ste in kaj potrebujete. Ajurveda nam s svojimi tisočletnimi izkušnjami ponuja usmeritve za dosego ravnotežja in s tem posledično zdravja in notranje izpolnjenosti. Za pravilno, energijsko usklajeno prehranjevanje morate poznati svojo energijsko konstitucijo. Za pretočnost energij, odpravo zakrčenosti in blokad potrebujete popolno sprostitev vsaj pol ure dnevno. Da bi zmanjšali svoj ego, v katerem se skrivajo vsi vzorci in odpori, ki povzročajo trpljenje, potrebujete vsakodnevne prakse umirjanja živčnega sistema in uma. Vsak korak v to smer je nagrajen z več vitalnosti, boljšim imunskim sistemom (več odpornosti) in z manj trpljenja in bolezni. Pričnite ZDAJ. Ni boljšega časa kot ZDAJ. In kako? Oglejte si našo spletno stran www.prvikorak.si in dobili boste mnogo napotkov. Tam najdete ajurvedski vprašalnik za ugotavljanje energijske konstitucije posameznika in osnovne napotke za uravnoteženje vseh sedmih energijskih tipov ljudi. Najdete tudi članke o tem, kako se sprostiti. Veliko zanimivih objav boste našli na facebook profilu Društva Prvi Korak.
Za izboljšanje stanja boste spremembe morali izvajati sami in to vsak dan. Le tako boste pričeli odpravljati neravnotežja v sebi. Ko ne bo notranjih neskladij, bodo po zakonu privlačnosti začela slabeti tudi zunanja. In to je začetek pravičnejšega in boljšega sveta, ki se vedno prične v človeku samem.

Lep pozdrav in »širimo vse, kar je dobrega«.

Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka in učiteljica sprostitvenih tehnik
www.prvikorak.si, andrejka.koprivec@gmail.com; tel: 040 888 028